Wednesday, May 20, 2009

Sup salmon




Beberapa hari lepas, aku terpikir apa agaknya menu untuk dinner.. then teringat aku ade beli sepotong salmon kat marion few days back.. aku pun cam rase nak makan sup salmon.. tak penah pon ikan salmon ni aku buat sup, saje je nak rase.. maka bermulalah project masak memasak di dapur.. for you info, harga ikan di adelaide ni bapaklah mahal.. harga ikan salmon sepotong tu dalam $6-7 dollar. Tu yang menyebabkan kami jarang makan ikan..bukan saje ikan, aku rasa segala bentuk mak nenek seafood kat sini memang mahal..

Harga ayam dan daging jauh lebih murah..contohnya, harga twin pack ayam (2 ekor) baru $9.90 dollar. Yang tu menyumbang ke arah aku consume terlalu banyak ayam dan daging.. Untuk mengelakkan kolestrol berlebihan, maka ayam-ayam tu aku buang kulit dulu..tinggal lah ayam togel tanpa kulit..demi kesihatan..

Untuk masak sup salmon ni, aku guna resepi biasa macam masak sup ayam..sebab takde rempah sup bunjut untuk ikan..campur la carrot, seleri ngan kentang.. :) hidangan dinner dah siap..masa untuk merasa pulak.. kira boleh tahan jugak lah.. tapi aku rase kalo nak buat sup ni lagi sedap kalo guna ikan merah.. sebelum ni ikan salmon ni aku buat masak sambal cili api..dan rasenya lebih sedap buat sambal dari buat sup ni..tapi kesimpulannya boleh tahan jugak lah sup salmon ni.. :)


0 comments:

Post a Comment